Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Για σήμερα, σαν σήμερα.

Αν και γιορτάζεται ως η ημέρα των γενεθλίων του Ιησού από την Ναζαρέτ (που δεν ήταν) σαν σήμερα έχουν γίνει πολλά πράγματα που περνάνε στο ντούκου. Βάζοντας μόνο αυτά που θεωρώ σημαντικά:

1) Περλ Χάρμπορ: Την Ημέρα των Χριστουγέννων του 1941, ο Ναύαρχος Τσέστερ Νίμιτς ανέλαβε την διοίκηση του Αμερικάνικου Στόλου στον Ειρηνικό στο Πέρλ Χάρμπορ, την ίδια ημέρα που οι Ιάπωνες κατέλαβαν το Χονγκ Κονγκ. Πίσω στην Ευρώπη οι Γαλλικές Δυνάμεις απελευθέρωσαν το αρχιπέλαγος του Σαν Πιερ και Μικελόν από τους Ναζί.

2) Τσάρλι Τσάπλιν: Γεννημένος το 1889, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και σκηνοθέτης, πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου του 1977 στην Ελβετία. Διάσημος για κλασικές ταινίες όπως The Kid, The Tramp και The Great Dictator και άμεσα αναγνωρίσιμος από το καπέλο του, τα baggy παντελόνια του και το μικρό μουστάκι του, ο Τσάπλιν θεωρείται ως μία καταλυτική φιγούρα των πρώτων ημερών του κινηματογράφου. Στη βουβή κωμωδία, δεν υπάρχει άλλος που μπορεί να συγκριθεί μαζί του, εκτός ίσως από τον Μπάστερ Κίτον.

3) Βυζάντιο: Στις 25 Δεκεμβρίου του 1261 ο Μιχάλης ο Παλαιολόγος ο Όγδοος, συν-κυβερνήτης της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, τύφλωσε και καθαίρεσε τον πολιτικό του αντίπαλο Ιωάννη Λάσκαρη τον Τέταρτο. Σίγουρα όχι ένα καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο όπως και να το δεις. Δεν θα δείτε την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να το κάνει αυτό στους συνεργάτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Ο σεισμός της Τσάνγκμα: Στις 25 Δεκεμβρίου του 1932, ένας μαγνητικός σεισμός έντασης 7.6 χτύπησε την περιοχή Τσάνγκμα της Κίνας, σκοτώνοντας 275 άτομα, τραυματίζοντας 320 και καταστρέφοντας 1.167 σπίτια. Επηρεάστηκε ολόκληρη η κοιλάδα της Τσάνγκμα, όπως και η επαρχεία της Γκάνσου, που ακόμα και τότε πίσω στα 1930, ήταν η περιοχή κατοικίας εκατομμυρίων ανθρώπων.

και σημαντικότερο όλων...
5) Ισαάκ Νεύτων!: Αν και από την παράδοση θεωρείται κακή τύχη να είσαι γεννημένος την ίδια ημέρα με το Χριστό, αυτό δεν έβλαψε τον Σερ Ισαάκ Νεύτων. Ο πρωτοπόρος Άγγλος φυσικός γεννήθηκε ανήμερα Χριστούγεννα το 1642. Το βιβλίο του Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (1687), που έθεσε τους τρεις νόμους του περί κίνησης και της παρατήρησής του για την παγκόσμια βαρύτητα, θεωρείται πως όρισε τα μαθηματικά και τη φυσική για τους επόμενους τρεις αιώνες.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ κρατήστε το περιεχόμενο του σχόλιου σας σχετικό με το θέμα του άρθρου.