Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Business as usual

Τα σούπερ μάρκετ γεμάτα, οι πεινασμένοι παντού. Φαγητό υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν.
Τα σπίτια άδεια, οι άστεγοι ψοφάνε. Σπίτια κενά υπάρχουν, λεφτά για νοίκι δεν υπάρχουν.
Ίντερνετ υπάρχει παντού, δυνατότητα να το πληρώσουν όλοι όμως δεν υπάρχει.
Πόροι παντού, λεφτά πουθενά.
Κρύο έξω, το πετρέλαιο έχει αρχίσει να τελειώνει και λεφτά είτε για πετρέλαιο είτε για ρεύμα/θέρμανση απο ανανεώσιμες πηγές δεν υπάρχουν. οι τεχνολογίες όμως και οι πόροι υπάρχουν.
Όσο για την αμορφωσιά, δίνει και παίρνει, αλλα όσον αφορά το πρώσικο εκπαιδευτικό μοντέλο... άλλη φορά.

Εγώ πάντως με δυσκολία τα βγάζω πέρα, μάζι με αρκετούς άλλους.

Τα λεφτά υποτίθεται πως είναι μέσο συναλλαγής, έστω ήταν μέχρι που υπήρχε αντιστοιχία με κάτι υπάρχον (με χρυσό). Πλέον είναι χρέος και προϊόν χρέους. Είναι αδύνατο να μην χρεοκοπήσεις.

Έχουμε τα πάντα, αλλά λίγοι έχουν κάτι, όλο και λιγότεροι. Ωραία ελευθερία. Ελεύθερος ανταγωνισμός, όχι ελεύθερος συναγωνισμός. Όσοι έχουν λεφτά επιβιώνουν, οι άλλοι όχι. Κανένα ιδιέταιρο πρόβλημα μέχρι εδώ, έτσι πάει το τρέχον οικονομικό μοντέλο, κι ας μην ξεχνάμε πως η οικονομία είναι η μητέρα της πολιτικής. Όποιος πάει με τους κανόνες και είναι ικανός να καταλάβει πως δουλεύει ο καπιταλισμός (κι έχει και κεφάλαιο φυσικά) επιβιώνει, οι άλλοι όχι. Καλά μέχρι εδώ, άλλωστε έχουμε και υπερπληθυσμό.

Αλλά δεν αναλογιζόμαστε τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Πολοί έχουν την αυθαίρετη σκέψη πως ότι και να κάνουμε στον πλανήτη, αυτός θα γιατρευτεί καπως. Αλλα δεν γνωρίζουν τον ρυθμό. Πιστεύω πραγματικά πως πρέπει να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο. Όχι για το καλό του πλανήτη ακριβώς, άλλωστε αν κάνουμε μαλακίες και στραβώσουμε πολύ το κλίμα, εμείς θα φύγουμε, ο πλανήτης εδώ θα παραμείνει, και η ζωή θα συνεχίσει απο όσες μορφές ζωής επιβιώσουν. Για το καλό μας σαν είδος είναι που πρέπει να ενδιαφερθούμε. Για την παραμονή μας εδώ. Ουσιαστικά, για το συμφέρον μας και για την πάρτη μας.

Πρίν το 2005 το μοντέλο της οικονομίας βασισμένης στους πόρους δεν ήταν γνωστό. Ακόμα, πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι και πως λειτουργεί, και είναι απόλυτα λογικό να μπερδεύεται με ότι ήδη γνωρίζουμε, όπως με κάτι πρωτόγονο ή με ανταλλακτική οικονομία.

Αυτά ήθελα να πω. Νυχτερινές σκέψεις, παραγόμενες απο πολλαπλές πηγές.
Να δώ πότε θα τελειώσω την μετάφραση αυτού που κάνω τώρα ωστε να κάνω μετά το Modern Money Mechanics στα ελληνικά...

Καληνύχτες, καλημέρες, Ότι αγαπάτε.
Καλή συνέχεια. Κάντε κουράγιο.
Θα την βρούμε την άκρη, ή θα κάνουμε στην άκρη.
Και τα δύο καλά είναι. Και τα δύο φυσιολογικά είναι.
Έτσι πάει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ κρατήστε το περιεχόμενο του σχόλιου σας σχετικό με το θέμα του άρθρου.