Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Περι περιβάλλοντος

Μερικές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια, η εικόνα η ίδια τα λέει όλα. Απλώς... απλώς δείτε τι κάνουμε. Δείτε τι καταστρέφουμε. Να χέσω οικονομίες, ηθικούς κώδικες, θρησκείες, θεσμούς, δόγματα και λοιπές παπαριες. Απλά κοιτάξτε πόσο απολίτιστοι είμαστε ακόμα.





"Βλέπετε, δεν είμαι απο αυτούς τους τύπους που ανησυχούν για τα πάντα. Τα έχετε δεί αυτά τα τυπάκια? Έχει γεμίσει ο τόπος. Γυροφέρνουν όλη μέρα, κάθε λεπτό της ώρας και ανησυχούν ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Ανησυχούν για τον αέρα, το νερό και το χώμα. Για τα εντομοκτόνα, τα πρόσθετα στα φαγητά και τις καρκινογόνες ουσίες. Για το ραδόνιο και τον αμίαντο. Ανησυχούν για την σωτηρία των ειδών που είναι υπό εξαφάνιση. Να σας πω κάτι για τα είδη υπό εξαφάνιση, εντάξει? Η διάσωση των απειλούμενων ειδών είναι απλά μια επιπλέον αλαζονική προσπάθεια των ανθρώπων να ελέγξουν την φύση. Είναι μια αλαζονική παρέμβαση. Είναι αυτό που μας έμπλεξε εξ αρχής. Δεν το καταλαβαίνει κανείς αυτό? (Μας έμπλεξε) Η παρέμβαση στην φύση! Παραπάνω (πολύ παραπάνω) από το 90% όλων των ειδών που έζησαν στον πλανήτη έχουν χαθεί. Έχουν εξαλειφθεί. Δεν τα σκοτώσαμε όλα, απλά εξαφανίστηκαν! Αυτό κάνει η φύση. Στις μέρες μας εξαφανίζονται με ρυθμό 25 την ημέρα, και εννοώ ανεξάρτητα από την δική μας συμπεριφορά. Ασχέτως των δικών μας ενεργειών στον πλανήτη 25 είδη που είναι σήμερα εδώ αύριο θα χαθούν. Αφήστε τα να φύγουν με το κεφάλι ψηλά. Αφήστε ήσυχη την φύση. Δεν έχουμε κάνει αρκετά?

Είμαστε αυτάρεσκοι, είμαστε αυτάρεσκοι, όλοι πάνε να σώσουν κάτι τώρα. Ας σώσουμε τα δέντρα, τι μέλισσες, τις φάλαινες, τα σαλιγκάρια... Και η υπέρτατη αλαζονεία απ'όλες: ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΤΙ? ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ? ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ? Εδώ δεν ξέρουμε ούτε καν τους εαυτούς μας να φροντίζουμε ακόμα. Δεν έχουμε μάθει να νοιαζόμαστε ο ένας στον άλλο. Και θα πάμε να σώσουμε τον κωλοπλανήτη? Βαρέθηκα με αυτές τις μπούρδες. Βαρέθηκα με αυτήν την γαμημένη "μέρα της Γης". Βαρέθηκα αυτούς τους φαρισαίους περιβαλλοντολόγους. Βαρέθηκα με αυτούς τους λευκούς φιλελεύθερους αστούς που νομίζουν το μόνο στραβό σε αυτόν τον πλανήτη είναι οτι δεν έχουμε αρκετά ποδηλατοδρόμια. (Βαρέθηκα) Τα άτομα που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο ασφαλή και καθαρό για τα Volvo τους. Άλλωστε, παρ'όλα αυτά, δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν οι περιβαλλοντολόγοι για τον πλανήτη. Δεν τους ενδιαφέρει ο πλανήτης. Ούτε κατά διάνοια δεν τους νοιάζει. Ξέρετε τι τους ενδιαφέρει? Ένα καθαρό μέρος για να ζουν, η δική τους κατοικία. Ανησυχούν μήπως μελλοντικά ενοχληθούν προσωπικά. Το στενόμυαλο και σκοταδιστικό ενδιαφέρον τους δεν με εντυπωσιάζει.

Άλλωστε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον πλανήτη. Ο πλανήτης είναι μια χαρά. Οι άνθρωποι την έχουν γαμήσει! Έχει διαφορά! Οι άνθρωποι την έχουν γαμήσει! Σε σύγκριση με τους ανθρώπους ο πλανήτης τα πάει μια χαρά! Ο πλανήτης υπάρχει για 4 με 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Εντάξει? Έχει κάνει κανένας την αριθμητική? 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Εμείς πόσο είμαστε εδώ, εκατό χιλιάδες? Ίσως διακόσιες χιλιάδες χρόνια? Ίσως. Η βαριά μας βιομηχανία είναι κάτι παραπάνω από διακόσια χρόνια. Διακόσια χρόνια (200.000) σε σύγκριση με τα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. (4.500.000.000) Και έχουμε την έπαρση να θεωρούμε πως είμαστε απειλή? Ότι θέτουμε σε κίνδυνο αυτήν την όμορφη γαλαζοπράσινη μικρή μπάλα που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο? Ο πλανήτης έχει αντέξει πολλά χειρότερα από εμάς. Έχει περάσει σεισμούς, ηφαίστεια, τεκτονικές πλάκες, μετακίνηση ηπείρων, ηλιακές εκλάμψεις, ηλιακές κηλίδες, μαγνητικές θύελλες, την μαγνητική αντιστροφή των πόλων, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από βομβαρδισμούς κομητών αστεροειδών και μετεωριτών, κάθε λογής διάβρωση, κοσμικές ακτίνες, παγκόσμιες πυρκαγιές, παγκόσμιες πλημμύρες, επαναλαμβανόμενες περιόδους παγετώνων και εμείς νομίζουμε πως μερικά αλουμινόκουτα και μερικές πλαστικές σακούλες θα κάνουν την διαφορά? Ο πλανήτης δεν θα πάει πουθενά. Εμείς θα πάμε. Φεύγουμε. Φεύγουμε!

Μαζέψτε τα μπογαλάκια σας παίδες, φεύγουμε μακριά. Και χωρίς να αφήσουμε πολλά ίχνη - δόξα τω Θεό γι'αυτό. Ίσως λίγη πολυστερίνη, ίσως λίγη πολυστερίνη. Ο πλανήτης θα μείνει εδώ και εμείς θα έχουμε φύγει προ πολλού. Σαν μια ακόμα λάθος μετάλλαξη, ακόμα ένα άλλο βιολογικό λάθος, ένα εξελικτικό αδιέξοδο. Ο πλανήτης θα μας τινάξει όλους σαν τους ψύλλους, μια επιδερμική ενόχληση. Αν θες να μάθεις πως τα πάει ο πλανήτης ρώτα αυτούς στην Πομπηία που έμειναν κόκκαλο από την ηφαιστειακή στάχτη. "Πως τα πάει ο πλανήτης?" Αν θέλεις να μάθεις αν ο πλανήτης είναι εντάξει ρώτα αυτούς στο Μεξικό και στην Αρμενία ή σε εκατοντάδες άλλα μέρη που καταπλακώθηκαν από χιλιάδες τόνους ηφαιστειακών συντριμμιών αν αισθάνονται πως είναι μεγάλη απειλή για τον πλανήτη αυτήν την εβδομάδα. Ρώτα αυτούς πάλι στο Κιλαγουέα της Χαβάης που έφτιαξαν τα σπίτια τους δίπλα σε ένα ενεργό ηφαίστειο και μετά απορούν γιατί περνάει η λάβα απο το σαλόνι τους (!)

Ο πλανήτης θα είναι εδώ για πολύ μα πάρα πολύ καιρό αφότου έχουμε φύγει και θα αυτοθεραπευθεί και θα αυτοκαθαριστεί επειδή αυτό είναι που κάνει. Είναι ένα σύστημα που αυτοδιορθώνεται. Ο αέρας και το νερό θα γιάνουν το χώμα θα ανανεωθεί. Και αν αληθεύει πως το πλαστικό δεν διασπάται τότε ο πλανήτης θα ενσωματώσει το πλαστικό σε μια νέα δημιουργία, στο Γη συν πλαστικό. Η Γη δεν μεροληπτεί σε εμάς για το πλαστικό. Το πλαστικό προήλθε από την Γη. Η Γη πιθανόν να βλέπει το πλαστικό σαν ένα ακόμα παιδί της. Ίσως να είναι ο μοναδικός λόγος που η Γη μας γέννησε εξ αρχής. Ήθελε το πλαστικό για την πάρτη της! Δεν ήξερε πως να το φτιάξει και μας χρειάστηκε. Μπορεί να'ναι η απάντηση στο παλιό μας φιλοσοφικο ερώτημα γιατί είμαστε εδώ. Για το πλαστικό ρε κόπανοι! Λοιπόν το πλαστικό έγινε. Την δουλειά μας την κάναμε. Ώρα να φεύγουμε σιγά σιγά και πιστεύω πως αυτό ήδη ξεκίνησε, έτσι?

Για να'μαι δίκαιος ο πλανήτης πιθανόν να μας βλέπει σαν μια μέτρια απειλή - κάτι προς αντιμετώπιση. Και είμαι σίγουρος ότι ο πλανήτης θα αμυνθεί. Όπως κάποιος μεγάλος οργανισμός όπως μια κυψέλη ή μια αποικία μυρμηγκιών μπορούν να αντιτάξουν μια άμυνα έτσι είμαι σίγουρος πως και ο πλανήτης κάτι θα σκεφτεί. Τι θα κάνατε αν είσασταν ο πλανήτης προκειμένου να αμυνθείτε σε αυτό το ενοχλητικό και φασαριόζικο είδος; Για να δούμε. Για να δούμε οι ιοί, οι ιοί δεν είναι καθόλου άσχημα. Φαίνονται ευάλωτοι στους ιούς. Οι ιοί ξέρουν κόλπα - πάντα μεταλλάσσονται σχηματίζοντας νέα κολπάκια όποτε εξελίσσεται ένα εμβόλιο. Ίσως ένας πρώτος ιός θα μπορούσε να προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των πλασμάτων. Ίσως ένας ανθρώπινος ανοσοανεπαρκής ιός να τους έκανε τρωτούς σε κάθε είδους αρρώστια και μόλυνση. Ίσως και να μεταδιδόταν σεξουαλικά μειώνοντας την επιθυμία της αναπαραγωγής!

Λοιπόν, δεν είναι και άσχημα.

Ακόμα είναι αρχή και μπορώ να κάνω όνειρα, έτσι? Δεν ανησυχώ να φροντίσω αυτά τα μικροπλάσματα, για τις μέλισσες, τα δέντρα, τις φάλαινες, τα σαλιγκάρια. Νομίζω πως είμαστε ένα κομμάτι μια μεγαλύτερης σοφίας που ποτέ δεν θα καταλάβουμε. Ένα ανώτερο σύστημα. Πείτε το όπως θέλετε. Ξέρετε πως το λέω εγώ? Το μεγάλο ηλεκτρόνιο. Το μεγάλο ηλεκτρόνιο. Δεν τιμωρεί, δεν αμείβει, δεν κρίνει. Απλά υπάρχει όπως και εμείς, για λίγο."

George Carlin, απο την παράσταση Jammin in new York (1992)


Απλά αυτό. Είμαστε μέρος της φύσης. Δεν είμαστε χαζό είδος - αντιθέτως, πιθανότατα είμαστε το πιο έξυπνο εδώ γύρω. Φερόμαστε όμως παράλογα. Αν μάθουμε ποτέ να αξιοποιούμε αυτό το πράγμα ανάμεσα στα αυτιά μας θα πάμε πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Για τον περιόρισμένο χρόνο που θα είμαστε εδώ -γιατί ακόμα και σαν είδος αν καταφέρουμε και επιβιώσουμε για πολύ καιρό ακόμα, οι ζωές του καθένα μας ξεχωριστά είναι γύρω στα 80 χρόνια - καλά θα ήταν να πηγαίνουμε με με τα νερά της φύσης, τουλάχιστον μέχρι να μάθουμε να την αξιοποιούμε χωρίς να την χαλάμε. Και όταν λέμε χαλάμε εννοώ να την καθιστούμε μη βιώσιμη για την ύπαρξη μας πάνω σε αυτήν. Αυτό σημαίνει χαλάμε την φύση, την χαλάμε για μας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ κρατήστε το περιεχόμενο του σχόλιου σας σχετικό με το θέμα του άρθρου.