Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Λύση-εις?

Καλά για να βρούμε λύση πρέπει να καταλάβουμε και ποιο είναι το πρόβλημα. Αν υπάρχει. Έχει αναφερθεί με πολλούς τρόπους σε πολλές σελίδες, πως το πρόβλημα είναι οικονομικό. Το ξέρουμε αυτό. Το είπαμε. Το μάθαμε, το καταλάβαμε και το εμπεδώσαμε. Βγαίνει της κάθε καρυδιάς καρύδι και μιλάνε περί οικονομίας και όλοι έχουνε βρει το ημίμετρο τους για να σωθούμε από την κρίση.



1)     Μία σχετικά γνωστή τρολλιά-άποψη λέει: "αγοράζετε μόνο ελληνικά προϊόντα για να στηρίξετε την ελληνική οικονομία"
και ακούγεται σωστό με ένα πρώτο άκουσμα.
Όμως όχι φίλε μου, έτσι στηρίζεις τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι αυτοί που θα επενδύσουν όπου τους βολεύει, είτε είναι Ελλάδα είτε πιο έξω. Αυτό που ευελπιστεί όποιος λέει κάτι τέτοιο είναι τα χρήματα που είναι στην Ελλάδα να μείνουν στην Ελλάδα μέσω της ανακύκλωσης του χρήματος και μακροπρόθεσμα να πάρουμε λευτά απο τις άλλες χώρες μέσω π.χ. τουρισμού ωστε να έχουμε να ξεπληρώσουμε κάποια στιγμή το χρέος μπλα μπλα μπλα... Ξεχνάμε όμως κάπου εδω κάτι πάρα πλύ σημαντικό. Οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για μας. Δεν ενδιαφέρονται και δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ λόγω της φύσης τους, κι ας είναι φτιαγμένες απο ανθρώπους.

εμπρός καλή μου wikipedia...

Επιχείρηση: Ορισμός

"Επιχείρηση χαρακτηρίζεται η ποριστική οικονομική μονάδα που αποτελεί αυτοτελή και υπεύθυνη οργάνωση παραγωγικών συντελεστών και διαχείρισης συναλλαγών με τις οποίες και επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Το δε κέρδος κατά κανόνα θα πρέπει να υπερβαίνει την αντίστοιχη συνήθη αμοιβή (ως αντιμισθία) της διοικητικής ή εκτελεστικής εργασίας που επιτελείται σ΄ αυτήν.
Έτσι με τον παραπάνω ορισμό δίδεται σαφώς ως κύριο κριτήριο το κέρδος, δια του οποίου και ξεχωρίζει από κάποια άλλη οικονομική μονάδα, αφού όλα τα άλλα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά είναι κοινά και αφηρημένα, με συνέπεια να μη λαμβάνονται ως κριτήρια διάκρισης μεταξύ των δύο εννοιών."

Ω ναι! σκοπός της κάθε επιχείρησης είναι να βγάλει κέρδος, δηλαδή λεφτά. Τι έκπληξη! Ποιός να το έλεγε... Αν συμφέρει κάποια επιχείρηση να αγοράσει πρώτες ύλες απο το εξωτερικό θα το κάνει, το ίδιο και αν κάποια επιχείρηση την συμφέρει να προσλάβει αλλοδαπούς θα το κάνει. Και θα το κάνει μιας και θα τους πληρώνει λιγότερο και θα τους έχει να δουλεύουν 14ωρα, και αυτό επειδή είμαστε μουνόπανα και έχουμε δώσει σε ανθρώπους που δεν είχαν την "τιμή" να συλληφθούν στην Ελλάδα λιγότερα δικαιώματα. Για δώστε και στους αλλοδαπούς τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες και σας λέω εγω τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις. :) Οπότε τι κάνεις αν δώσεις χρήματα στα ελληνικά προιόντα? μια τρύπα στο νερό.



2)     Μια δευτερή άποψή είναι:
"να διώξουμε τους μετανάστες".
Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η άποψη προσωπικά, αλλα δεν έχει καμία σημασία η άποψη το καθενός, ακόμα και η δικιά μου στο κάτω-κάτω, τουλάχιστον αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες. Το πρόβλημα εδω (η πιο σωστά σύμπτωμα του γενικότερου προβλήματος) είναι οτι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας σε σχέση με τον πληθυσμό των ανθρώπων. Πιο απλά αν έχεις 500 θέσεις εργασίας και 800 άτομα που ψάχνουν δουλειά που να κωλοχτυπιέσαι οι 500 θα έχουν δουλειά και οι 300 όχι. Και επειδή οι 500 που έχουν δουλειά είτε θα ταΐσουν τους υπόλοιπους 300 (πράγμα που σημαίνει οτι θα έχουν αηξημένα έξοδα) αλλα κι αν δεν το κάνουν, και μόνο για να μείνουν ζωντανοί οι 300 άνεργοι θα κλέψουν, έστω τα βασικά. Απλά θέμα επιβίωσης, και μέσα στην τιμή αγοράς ενός προϊόντος είναι υπολογισμένες και οι τυχόν "απώλειες" οπότε και πάλι οι 500 φροντίζουν τους 300 με αυξημένα έξοδα. Αυτό καταλήγει σε θετικό πληθωρισμό. Αλλα ξεχνάμε κάτι. Πράγματι αν εξαφανιστούν οι μετανάστες θα ελευθερωθούν θέσεις εργασίας. Το ίδιο θα γίνει όμως αν εξαφανιστούν και οι Έλληνες απο την Ελλάδα. Το ίδιο και οι ανάπηροι και τα ΑΜΕΑ γενικότερα. Και όπως ανάφερθηκε και πιο πρίν οι μετανάστες "συμφέρουν" περισσότερο για μία επιχείρηση...

Λιγότερα έξοδα + περισσότερη δουλειά = μεγιστοποίηση του κέρδους... 

Η απλά αν εξαφανιστουν όλοι οι άνεργοι η ανεργία θα εξαφανιστεί μπάμ μπάμ! Δεν έχεις δουλειά? Στον κλίβανο!!! Όποιος και αν είσαι! Απο οικονομικής άποψης τουλάχιστον συμφέρει. Σα δεν φτάνει που δεν δουλευεις θες και να φας? Ψόφα!
Βλέπετε  γιατι η "οικονομική" άποψη αυτή δεν στέκει? Δεν είναι ανθρώπινη, και εμείς είμαστε άνθρωποι, αν και συνηθίζουμε να το ξεχνάμε.

Είχα κι ένα τρίτο αλλα μου διαφευγει τώρα. Δε γαμιέται...

Έχουμε λοιπόν ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε. Έχουμε ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εδω πέρα! Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο απο έναν οικονομολόγο?
Κάτι που δεν λέμε να καταλάβουμε και το οποίο είναι το πιο σημαντικό απο όλα είναι οτι οι οικονομολόγοι δεν είναι επιστήμονες.Έκπληξη! (Ναι παιδιά συγνώμη αλλα όσοι σπουδάζετε κάτι που έχει σχέση με την οικονομία μπράβο μαθαίνετε κάτι, και αυτο το κάτι θέλει μυαλό (συνήθως) αλλα δεν είναι σε καμία περίπτωση επιστήμη. Δεν είστε επιστήμονες! Νια νια νια...)
Ας στηρίξουμε λιγάκι αυτόν τον ισχυρισμό όμως για να μην πει κανένας οτι λέμε μαλακίες..

  Τι είναι επιστήμη?   >εδώ<  βρήκα έναν απο τους πιο πλήρεις ορισμούς της επιστήμης.

"Η επιστήμη πρωτίστως και κυρίως είναι ένα σύνολο λογικών και εμπειρικών κανόνων που επιτρέπουν τη συστηματική παρατήρηση εμπειρικών φαινομένων προκειμένου να τα κατανοήσουμε. Πιστεύουμε πως καταλαβαίνουμε τα φυσικά φαινόμενα όταν έχουμε μια ικανοποιητική θεωρία που εξηγεί το πως δουλεύουν τα φαινόμενα, τι πρότυπα ακολουθούν, ή γιατί τα αντιλαμβανόμαστε με τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε. Οι επιστημονικές εξηγήσεις είναι αναφορικές με φυσικά παρά υπερφυσικά φαινόμενα, αν και η ίδια η επιστήμη δεν απαιτεί ούτε την αποδοχή, ούτε την απόρριψη του υπερφυσικού.
Η επιστήμη είναι επίσης ένα οργανωμένο σώμα γνώση σχετικά με τον εμπειρικό κόσμο, που πηγάζει από την εφαρμογή των προαναφερθέντων λογικών και εμπειρικών μεθόδων.
Η Επιστήμη αποτελείται από επιμέρους συγκεκριμένες επιστήμες όπως η βιολογία, η φυσική, η χημεία, η γεωλογία, η αστρονομία κ.α. που ορίζονται από το είδος και το εύρος των εμπειρικών δεδομένων που διερευνούν."

Πραγματικός επιστήμονας

Για όσους βαριούνται να διαβάζουν επιστήμη είναι η μελέτη του φυσικού κόσμου γύρω μας. Τα χρήματα όμως δεν είναι μέρος του φυσικού κόσμου, το ξέρατε αυτό? (θα το στηρίξω και αυτό πιο κάτω.) Εξ ου και ο ισχυρισμός οτι οι οικονομολόγοι δεν είναι επιστήμονες. Από την στιγμή που το αντικείμενο της έρευνας τους είναι κάτι μη υπαρκτό στον φυσικό κόσμο είναι ψευδοεπιστήμονες, όχι καλύτεροι από τους ομοιοπαθητικούς, τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους χαρτομάντες και τα μέντιουμ.

Όταν λοιπόν δώσει κάποιος αξία στο φάρμακο του ομοιοπαθητικού τότε θα το κάνει πραγματικό φάρμακο στο κεφάλι του, ενω έχει ίδια λογική με τα φάρμακα placebo. (σημείωση για όσους δεν γνωρίζουν, οι ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται οτι όσο πιο διαλυμένη είναι η ουσία στο φάρμακο τόσο πιο καλή δουλειά κάνει, και βασικά πουλάνε νερό για φάρμακο.) Όταν κάποιος δώσει αξία στο θρησκευτικό σύμβολο μιας θρησκείας και πιστέψει πως είναι αληθινό τόσο το σύμβολο θα αποκτάει "δυνάμεις",  ενω στην πραγματικότητα το σύμβολο (π.χ. ο σταυρός εδω) δεν έχει καμία υπερφυσική δύναμη. Ίδιου τύπου δυνάμεις θεωρεί πως έχουν τα τραπουλόχαρτα του χαρτομάντη κάποιος που πιστέυει σε τέτοιες σαχλαμάρες και ίδιες δυνάμεις πιστεύει κάποιος οτι έχει το μέντιουμ μέσα του, αυτό το γνωστό "χάρισμα" που λέμε.

Να είστε ρεαλιστές. Βλέποντας έναν χάρτη της Ελλάδας γνωρίζετε οτι αυτό που βλέπετε δεν είναι η Ελλάδα αλλα απλώς ένας χάρτης, Βλέποντας μία φωτογραφία ενός προσώπου γνωρίζουμε οτι αυτό δεν είναι το πρόσωπο που βλέπουμε αλλα απλώς μια φωτογραφία του.
Υπάρχουν και πράγματα όμως που δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα παρα μόνον μια ιδέα. Σαν το κάστρο της Disney. Δεν είναι πραγματικό κάστρο, κι ας υπάρχει στην πραγματικότητα μέσα στην Disneyland! Είναι στην φαντασία μας μόνο ένα πραγματικό κάστρο. Είναι μια μεταφορά του κάστρου της Σταχτοπούτας απο το κινούμενο σχέδιο στον αληθινό κόσμο, και αυτό μόνο στην εξωτερική εμφάνιση όχι μέσα! Όσο και να το κοιτάτε όμως δεν θα βγάλετε απο το μυαλό σας οτι είναι κάστρο.

Προσοχή! Δεν είναι αληθινό κάστρο!

Αυτές οι αναπαραστάσεις υπερφυσικών αξιών μέσω αντικειμένων που υπάρχουν στην πραγματικότητα λέγονται simulacrum, λέξη που έχει ίδια ρίζα με το simulation. Είναι εξομειώσεις πραγμάτων που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, λειτουργούν συνδυάζοντας μια εικόνα με μία σκέψη.  Δεν εξομοιώνουν κάτι που υπάρχει πραγματικά για αυτό και θα μπορούσαν να λέγονται υπερρεαλιστικοί εξωμοιωτές. Γαμάτο ακούγεται και δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με τα video games. Ιδου μερικά πολύ εμφανή παραδείγματα simulacra που μοιάζουν με ανθρώπινα:
Σπόρια απο λουλούδια

Δέντρα


Πέτρα

Δέντρο
Πάλι δέντρο
Πέτρα
Τώρα που καταλάβαμε περίπου τον ορισμό, ας λάβουμε υπ όψιν μας και τα χρήματα. Τα χρήματα μπορεί να υπάρχουν γύρω μας με τις γνωστές μορφές τους, σε χάρτινη, μεταλλική και πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, αλλα η αξία που τους δίνουμε είναι καθαρά προϊόν της φαντασίας μας. Καταλήγουμε σε γελοίες καταστάσεις οπού ένα μικρό μπλέ χαρτί με ένα "5" τυπωμένο πάνω αποκτάει πραγματική (?) αξία 5 ευρώ, ενώ ένα ελαφρώς μεγαλύτερο μωβ χαρτί με ένα "500" πάνω αποκτάει εκατονταπλάσια αξία απο το προηγούμενο χαρτάκι. Είναι όλα στο μυαλό μας. Τα χρήματα δουλευουν στα κεφάλια μας εξομοιώνοντας την φανταστική αξία που τους έχουμε δώσει, είναι τα ίδια τα simulacra της αξίας τους.

Αν όμως τα χρήματα δεν υπάρχουν, πως μπορούν και λειτουργούν στον πραγματικό κόσμο?
Μα δεν τα είπαμε... λειτουργούν αλλα μόνο στην φαντασία μας! Αν όλοι πιστευουν πως κάτι είναι αληθινό δεν χρειάζεται καν να υπάρχει πραγματικά για να δουλευει, είναι θέμα πίστης! Παίζοντας monopoly, παιχνίδι που μοιάζει τρομακτικά με την πραγματικότητα του καπιταλισμού,  παίρνοντας "λεφτα" απο την "τράπεζα" γνωρίζουμε οτι δεν παίρνουμε πραγματικά λεφτά απο μια πραγματική τράπεζα. Παρ όλα αυτά δεν δίνουμε σημασία σε αυτην την σκέψη κατα την διάρκεια του παιχνιδιού. Εκείνη την ώρα τα χρήματα που κρατάει κάποιος στα χέρια του είναι πραγματικά και αυτα που αγοράζει με αυτά τα χρήματα αποκτάνε αληθινή υπόσταση. Καταλάβατε? εκείνη την στιγμή η monopoly λειτουργεί σαν simulacrum της καπιταλιστικής πραγματικότητας!

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα παιδιά. Για αυτό και δεν χρειάζεται λύση. Τα χρήματα δεν υπάρχουν, είναι μόνο μια ιδέα. Απλώς η monopoly που παίζουμε έχει κρατήσει πάρα πολύ και για κάποιους είναι αδύνατο να να ξεφύγουν απο την προσομοίωση, την οποία την έχουν πάρει σαν πραγματικότητα. Μερικοί έχουν μάθει να κινούνται τόσο καλά μέσα στο παιχνίδι, έχουν γίνει τόσο καλοί παίχτες που δεν θέλουν να ζήσουν πλέον στην πραγματικότητα. Το παιχνίδι όμως τελειώνει και δεν είναι υπέρ μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν απο την πείνα επειδή δεν έχουν λεφτά. Οι χαμένοι στο "παιχνίδι". Τα λεφτά όμως δεν τρώγονται. Χαρτί είναι. Ανταλλάσσονται με αγαθά μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν τους ίδιους κανόνες στο παιχνίδι. Δεν είναι λογικό κανένας να πεινάει εκτός κι αν υπάρχει έλλειψη τροφής, πράγμα που δεν ισχύει. Αντιθέτως υπάρχει υπερπαραγωγή στο θέμα της τροφής, διότι μέσω της μηχανοποίησης και της αυτοματοποίησης έχουμε φτάσει σε σημείο να παράγουμε περισσότερα κι απ όσα χρειαζόμαστε! Βασικά τι λέω, στα πάντα όχι μόνο στην τροφή! Κι επειδή πλέον δεν χρειάζονται πολλά άτομα για να παράξουν αυτά τα πράγματα έχουμε ολόενα λιγότερα άτομα να δουλεύουν, με αποτέλεσμα λιγότερα άτομα έχουν λεφτά και λιγότερα άτομα να μπορέσουν να αποκτούν τα παραγόμενα πράγματα! Δηλαδή βλέπετε που κολλάμε? ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! Σαν καιρός δεν είναι να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς αυτήν την κοροϊδία? Δεν είναι καιρός να περάσουμε σε ένα επίπεδο οπου ο καθένας θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στους παραγόμενους πόρους χωρίς να εμποδίζεται απο τα χρήματα πλέον?

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ κρατήστε το περιεχόμενο του σχόλιου σας σχετικό με το θέμα του άρθρου.