Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τι θα πει χάκερ

Ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στους χάκερ καιρό τώρα και δεν ήξερα απο πού να αρχίσω. Οπότε έψαξα λιγάκι στο ίντερνετ και ιδού:



Επειδή η λέξη "ΧΑΚΕΡ" -στην Ελλάδα κυρίως αλλά όχι μόνο- είναι εντελώς παρεξηγημένη, και παραπέμπει στον πιτσιρικά που κατέβασε ένα IP attack tool ή βρήκε κάποιο script που τρέχει στη σελίδα σου, επικολλώ τους "11 νόμους του χάκερ" που πρωτοδημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα στο φανζιν "Χάκερ" τουλάχιστο όπως πρωτοτυπώθηκε αυτός ο όρος κι όχι πως διαμορφώθηκε στις αμερικάνικες ταινίες.
 Αφού τον διαβάσετε ίσως ανακαλύψετε πως είστε κι εσείς χάκερ και δεν το γνωρίζατε. Ξεκινάμε από τον μηδενικό νόμο (0) και καταλήγουμε στον νόμο ένα-μηδέν (10). Ακολουθεί επεξήγηση.
(Όπως λέει και ένα ιντερνετικό αστείο, υπάρχουν 10 κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν.)


0 Φτιάχνω,άρα υπάρχω
1 ο κόσμος μας είναι γεμάτος απο συναρπαστικά προβλήματα που περιμένουν λύση
2  Η λύση ενός συναρπαστικού προβλήματος είναι πιο μεθυστική απο την εξουσία,το σεξ ή το φαγητό
3 Οι μεγάλες ιδέες ανήκουν σε αυτούς που τις υλοποίησαν
4 Όλα μπορούν πάντα να γίνουν καλύτερα,απλούστερα,φτηνότερα
5 Περιουσία και κοινωνική αναγνώριση είναι θλιβερά υποκατάστατα της αναγνώρισης απο τον εαυτό μας ή το συνάφι μας
6 Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δεύτερη φορά
7 Η βαρεμάρα και η χαμαλοδουλειά οδηγούν στη μετριότητα,η ελευθερία και ο ενθουσιασμός στη δημιουργία
8 Το περισπούδαστο ύφος δεν υποκαθιστά την ικανότητα
9 Είναι μεγάλη δύναμη να λύσεις ένα πρόβλημα μόνος σου,αλλά ακόμη μεγαλύτερη να συνεργαστείς με άλλους του συναφιού σου για να λυθεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα
10 Η δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους

0. ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Φτιάχνω με την έννοια του κατασκευάζω, δημιουργώ, εφευρίσκω, επινοώ. Υπάρχω, με την έννοια του, αν δεν φτιάχνω, δεν έχει νόημα η ζωή μου. Όσοι το έχετε νιώσει καταλαβαίνετε. Διαφορετικά, μην μπείτε στον κόπο. Μπορείτε να δείτε τηλεόραση. Όσοι νεότεροι το νιώθετε, αλλά κάποιοι προσπαθούν να σας σιδερώσουν στα καλούπια μιας αδιάφορης ύπαρξης αντισταθείτε και ψάξτε γρήγορα να βρείτε άλλους σαν κι εσάς. Καλύτερο μέρος για ψάξιμο; Το Ίντερνετ.

Τι φτιάχνω; Ο όρος χάκερ ξεκίνησε από τους υπολογιστές και τους προγραμματιστές, αλλά πλέον αναγνωρίζουμε ότι χάκερ με την ευρεία έννοια υπάρχουν σε κάθε προχωρημένο χώρο σκέψης και δημιουργίας, στην επιστήμη και στη τέχνη, σε όλο τον κόσμο και ίσως και πέρα απ' αυτόν. Χάκερ είναι ο πιτσιρικάς που έχει αλλάξει τα μούτρα των Windows στο PC του, χάκερ είναι και ο πενηντάρης που φτιάχνει αλλόκοτες εικόνες στο Photoshop, χάκερ είναι και ο Άγγελος που έφαγε 2 βδομάδες να διορθώσει τα μπαγκάκια στους καινούριους router της Cisco και μετά ποστάρισε τη λύση στα forum, χάκερ ήταν κι ο παππούς μου που έχτισε μόνος του το σπίτι του επινοώντας χιλιάδες πατέντες.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τώρα όλα αυτά με τους χάκερ που παρουσιάζουν τα κανάλια και οι εφημερίδες ως δόλιους και καταστροφείς;  Καμία. Για τους πραγματικούς χάκερ αυτοί που κάνουν κόλπα για να χαλάσουν και όχι να φτιάξουν είναι οι κράκερ-συνήθως αρσενικοί έφηβοι που δεν ξέρουν και πολλά πράγματα και θεωρούν μαγκιά να κάνουν διάφορες παραβιάσεις. Για τους χάκερ οι κράκερ είναι ψιλοάσχετοι, τεμπέληδες, ανεύθυνοι και μάλλον χαζούληδες. Τι σχέση έχουν οι πιτσιρικάδες που ξεχαρβαλώνουν το συναγερμό ενός αυτοκινήτου και το κλέβουν με τους μηχανικούς που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αυτοκίνητα;

1. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΛΥΣΗ.

Σου έχει τύχει να σε απορροφά το πρόβλημα τόσο που δεν υπάρχει ανάγκη για ύπνο, διασκέδαση, παρέες ή φαΐ; Το μόνο που σε νοιάζει είναι η λύση του προβλήματος. Γιατί; Θα κερδίσεις λεφτά η αναγνώριση;

Αν βέβαια έχεις δει τα φαινόμενα στον γιο σου ή στον πατέρα σου, στο φίλο ή στον εχθρό σου, και απλώς τα έχεις χλευάσει, ξανασκέψου το και δείξε λίγο σεβασμό. Έτσι χλεύαζαν τον Γαλιλαίο οι ανόητοι επειδή μελετούσε τα άστρα. Έτσι χλεύαζαν τους χάκερ που έστησαν το Ίντερνετ οι κουστουμάτοι, μέχρι που το Ίντερνετ τους κατάπιε όλους.

2.Η ΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΘΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Η ΤΟ ΣΕΞ.

Σε πρώτη μετάφραση ο νόμος αυτός σημαίνει ότι οι χακερ είναι δούλοι, νηστικοί και δεν διασκεδάζουν ποτέ. Ωστόσο, ο χάκερ δεν αρνείται τίποτε απ'την ζωή. Απλώς γι' αυτόν οι άλλοι αρνιούνται τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής, τη λύση ενός προβλήματος που αξίζει.

3.ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ.

Όλες οι δημιουργίες ξεκινούν από ένα όραμα, μια φαντασία. Ωστόσο για κάθε 1000 που ονειρεύονται υπάρχει ένας που τελικά υλοποιεί το όνειρο του. Αυτός ο ένας είναι ο χάκερ. Αυτός που στρώνεται και κάνει τα πράγματα να δουλεύουν. Απ' τους άλλους 999 οι περισσότεροι απλώς δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό επαγγελματιών ονειροπαρμένων που απλώς τα έχουν πει όλα πρώτοι μόνο που δεν έχουν υλοποίησε τίποτα επειδή είτε είναι ανίκανοι είτε τεμπέληδες είτε και τα δύο. Όταν ο χάκερ ακούει κάποιους να λένε ότι αυτοί είχαν πει πρώτα ότι έτσι πρέπει να γίνει απλώς γελά και λέει μέσα του: Το είχες πει εσύ και άλλοι χίλιοι αλλά ποιος το έκανε;

Ο Jeff Bezos του Amazon είπε το καλύτερο στην εποχή της τρέλας του Ίντερνετ: <<Οι σπουδαίες ιδέες είναι τζάμπα. Η υλοποίηση τους είναι το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο>>.

4.ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑ, ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ.

Βλέπεις κάτι που δουλεύει και σ' αρέσει. Το ψάχνεις. Σε λίγο αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα το κάνεις να δουλέψει καλύτερα. Είναι βέβαιο, λοιπόν ότι έχεις αυτό που χρειάζεται για να γίνεις πραγματικός χάκερ. Και δεν είναι ανάγκη να είναι μηχάνημα ή λογισμικό. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, για παράδειγμα, ένα βιβλίο. Όπως είχε πει ο Gauss όποιος αντιγράφει ένα βιβλίο είναι κλέφτης, όποιος αντιγράφει δυο κάνει δοκίμιο, όποιος αντιγράφει τρία είναι συγγραφέας και όποιος αντιγράφει τέσσερα είναι μεγαλοφυΐα. Τελικά, μπορεί και ο Gauss να ήταν χάκερ, γιατί ήξερε τι σπουδαίο πράγμα είναι να πάρεις τις γνώσεις που υπάρχουν και πάνω σ' αυτές να φτιάξεις μια νέα, καλύτερη γνώση.

Όλη η εξέλιξη του προγραμματισμού των τελευταίων δεκαετιών στηρίζεται σε αυτή την απλή αποδοχή ότι πάντα υπάρχει καλύτερος τρόπος. Τα σημερινά εργαλεία λογισμικού μπορούν να φέρνουν άνετα εις πέρας διαδικασίες που παλιά χρειαζόταν χιλιάδες γραμμές κώδικα και έτρωγαν αδηφάγα τους πόρους των μηχανών. Στη αντίπερα όχθη, όλοι εκείνοι που φτιάχνουν πρόσθετα εργαλεία για τα λογισμικά τα λεγόμενα Add-ons / Plug-ins ξεκινούν από την ιδέα ότι μπορούν να βελτιώσουν το υπάρχον. Σε μια πιο γενική θεώρηση αυτό δεν κάνει και η φύση με την μηχανή του Δαρβίνου;

5.ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΜΑΣ.

Αν ξέρετε λίγα πράγματα για τους κώδικες τιμής των πολεμικών τεχνών ή των ταγμάτων ιπποτών, θα καταλάβετε ότι ένας χάκερ πάντα κρίνει τον εαυτό του και υπάρχει μέσα στο πλαίσιο των άλλων χάκερ. Ο πραγματικός χάκερ χλευάζει αυτούς που πουλήθηκαν για τα χρήματα και τη κοινωνική εξέλιξη. Δεν αρνείται την αξία του χρήματος ή της αναγνώρισης, αλλά δεν δέχεται να προδώσει τις αρχές του για να τα πετύχει.

Στα πρώτα χρόνια των υπολογιστών, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι χάκερ ήταν μικρές ομάδες που δούλευαν τις μηχανές της εποχής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Λίγο αργότερα άρχισε η δικτύωση με τα πρώτα πειράματα του Arpanet που οδήγησε στο Ίντερνετ. Σήμερα η κοινότητα των χάκερ είναι τεράστια και καλύπτει κάθε γωνιά του πλανήτη με συνδετικό ιστό τις διάφορες κοινότητες του Ιντερνετ και βασικό έργο την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα Σε αυτές τις κοινότητες η αναγνώριση είναι δύσκολο πράγμα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο αυτή μετράει.

Η άλλη γνώμη που μετράει είναι βέβαια του εαυτού μας. Ο χάκερ δεν υπάρχει χωρίς αυτοεκτίμηση γιατί ξέρει ότι μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς αλλά όχι τον εαυτό σου. Μέσα του θέλει να ξέρει ότι μετράει, όπως μετράνε οι άλλοι χάκερ που σέβεται.

6.ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.

Η βασική αρχή στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία του ανοιχτού λογισμικού πηγάζει από μια βαθιά φιλοσοφική θεώρηση και κοινωνική ευαισθησία. Η λογική είναι απλή: Οι προικισμένοι εγκέφαλοι της ανθρωπότητας είναι πολύτιμοι, γιατί λοιπόν να τους σπαταλάμε σε προσπάθειες ανακατασκευής των ίδιων πραγμάτων; Αν κάποιος έφτιαξε μια σπουδαία ρουτίνα αντισπάμ για παράδειγμα, γιατί πρέπει να παιδευτούν και άλλοι ικανοί άνθρωποι για να την φτιάξουν για τις δικές τους ανάγκες; Δεν θα ήταν καλύτερο για την ανθρωπότητα αυτός που την έφτιαξε να την δώσει σε όλους και οι άλλοι να ξοδέψουν το χρόνο τους φτιάχνοντας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, το οποίο επίσης θα μοιραστούν με άλλους;

Πέρα από την κοινωνική αξία του νόμου υπάρχει και η προσωπική. Ένας πραγματικός χάκερ δεν καταδέχεται να ξαναλύσει ένα πρόβλημα που έχει λυθεί. Ακόμα και αν τον εξαναγκάσει ο οργανισμός για τον οποίο δουλεύει να το κάνει, θα προσπαθήσει να το κάνει καλύτερο να το βελτιώσει.

7.Η ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ, Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Αυτό που λέει ο συγκεκριμένος νόμος είναι ότι ο χάκερ ξέρει ότι η μονοτονία και η βαρεμάρα έχουν το κόστος τους και αυτό μπορεί να είναι να <<καεί>> ο εγκέφαλος του. Πράγματι, συχνά αν το μυαλό μας σταματήσει να δουλεύει, χάνει την σπιρτάδα του ενώ αν αποκοπούμε από την εξέλιξη των πραγμάτων φθίνουν οι ικανότητες μας.

Αντίθετα αν μας δοθεί η ελευθερία και αναπτυχθεί ενθουσιασμός για ένα έργο, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία. Ο χάκερ αναγνωρίζει την αξία της πειθαρχίας σε κανόνες προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο, αλλά ζητά την ελευθερία να σκεφτεί ανατρεπτικά, να προτείνει τον ανορθόδοξο, να πείσει ή να πειστεί για να το απορρίψει.

8. ΤΟ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟ ΥΦΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

Ο χάκερ σιχαίνεται τους <<δήθεν>> περισσότερο και από τους κράκερ. Αυτοί οι οποίοι κρύβουν την μετριότητα τους με ύφος εφτά καρδιναλίων είναι πολύ ενοχλητικοί ιδίως άμα είναι προϊστάμενοι σου και δεν μπορείς να τους ρίξεις <<φάπα>>. Οι χάκερ συχνά υποχρεώνονται να ζήσουν με τους <<δήθεν>>. Όχι όμως για πολύ. Όταν φτάσουν να κινδυνεύει να καεί ο εγκέφαλος τους, σηκώνονται και φεύγουν, και ας μην έχουν βρει που να πάνε.

9. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑΦΙΟΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Η ιδέα του χάκερ είναι συνυφασμένη με την κοινότητα των χάκερ. Πολύ απλά, σήμερα , κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από ένα και μόνο μυαλό. Η απάντηση είναι τα πολλά δικτυωμένα μυαλά που συνεργάζονται, είτε με χαλαρά μοντέλα όπως στο ανοιχτό λογισμικό, είτε ιεραρχικά, όπως στις μεγάλες εταιρίες. Ο χάκερ το ξέρει αυτό, αλλά δεν συνεργάζεται μόνο από ανάγκη, γιατί νιώθει ότι υπάρχει ένας αόρατος δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι ικανοί, ευφυείς, ηθικοί και εργατικοί και απολαμβάνουν να συνεργάζονται με άλλους σαν κι αυτούς.

10.Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ.

Για τον πραγματικό χάκερ η χρήση των ικανοτήτων σου για εξαπάτηση και καταστροφή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη μετριότητας και αδυναμίας. Αν ήσουν ικανότερος, δεν θα χάλαγες πράγματα, θα έφτιαχνες. Γιατί η ικανοποίηση της δημιουργίας είναι πολύ πιο βαθιά από την αίσθηση της καταστροφής. Αν είχες περισσότερη δύναμη, θα είχες αυτό που θέλεις χωρίς να χρειαστεί να εξαπατήσεις. Πολύ απλά, το να είσαι κράκερ σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος να γίνεις χάκερ.


Κύρια πηγή του άρθρου: http://www.phpbbserver.com/emeis/viewtopic.php?p=55709&sid=3658d0ace6d44558ea7140eb7a7c62cd&mforum=emeis αν και ουσιαστικά τα δικαιώματα υποθέτω ότι ανήκουν στο περιοδικό RAM το οποίο και έβγαλε το συγκεκριμένο εντυπάκι. Όσοι θα θέλατε να ψάξετε το θέμα λίγο παραπάνω, υποθέτω πως ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια καλή αρχή: http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-Hackers-Crackers.html

1 σχόλιο:

  1. Προσωπικές σκέψεις: Ο Χάκερ με τον κράκερ έχουν τόση σχέση όση ο αναρχικός με τον χούλιγκαν.
    http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/28737057.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ κρατήστε το περιεχόμενο του σχόλιου σας σχετικό με το θέμα του άρθρου.