Κοινωνική παθολογία

Το παρακάτω κείμενο είναι μια διάλεξη, της οποίας την μετάφραση έχω επιιμεληθεί ο ίδιος.

Ονειρεύομαι μια επιστημονοκεντρική κυβέρνηση

Έως πότε οι επιστήμονες θα μένουν πολιτικά άπραγοι;

3 Ψευδαισθήσεις

Οι τρείς ψευδαισθήσεις του καπιταλισμού

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Charlie Chaplin - The Great Dictator



Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

3 Ψευδαισθήσεις


Υπάρχουν τρείς ψευδαισθήσεις στο παιχνίδι του καπιταλισμού:

1) Η ψευδαίσθηση πως μπορείς να κερδίσεις,
2) Η ψευδαίσθηση πως μπορείς να φέρεις ισοπαλία,
3) Η ψευδαίσθηση πως μπορείς να φύγεις απο το παιχνίδι.

Ο ίδιος ο καπιταλισμός έιναι βασισμένος στην ψευδαίσθηση πως μπορείς να κερδίσεις.
Ο σοσιαλισμός ειναι βασισμένος στην ψευδαίσθηση πως μπορείς να φέρεις ισοπαλία.
Ο μυστικισμός είναι βασισμένος στην ψευδαίσθηση πως μπορείς να φύγεις απο το παιχνίδι.

Την λύση πιστεύω την ξέρετε ήδη.  Αλλάξτε παιχνίδι.


Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ισοκράτης

Υπάρχει ένα γνωμικό που έτυχε να δω εντός αστυνομικού τμήματος (χωρίς να εννοώ τίποτα), που επίσης, τον Δεκέμβριο του 2008, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε απο τον Ελεύθερο Τύπο (εξώφυλλο), έχει βρεθεί σε ορθόδοξο χριστιανικό blog, (καλά στο τμήμα, καλά σε εφημερίδα, καλά στο ίντερνετ γενικότερα, μα που στο καλό κολλάει ο Ισοκράτης στον χριστιανισμό;) και γενικά είναι "διάσημο" γνωμικό και αποδίδεται στον Ισοκράτη: 

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Θεωρητικά είναι από τον Αρεοπαγιτικό, μια "παιδική σούμα" αν θέλετε των παραγράφων 18-22. Ακολουθεί το κείμενο στα νέα ελληνικά: (Υπάρχουν διάφορες αποδόσεις, διάλεξα αυτήν που μου έδινε την δυνατότητα του copy-paste. ;)
18. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να επαινούμε ή να ευνοούμε αυτό το πολίτευμα που έγινε αιτία τόσων και τόσων συμφορών ως τώρα και που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να πηγαίνει προς το χειρότερο; Και γιατί τάχα δεν πρέπει να φοβούμεθα ότι με τον κατήφορο που επήρε θα καταντήσουμε στα τελευταία σε κατάσταση περισσότερο άθλια από την εποχή εκείνη; 19. Και για να δώσετε την προτίμησή σας και την κρίση σας για το θέμα που συζητούμε, όχι αφού ακούσετε περιληπτικά γι' αυτό, αλλ' αφού το κατανοήσετε βαθιά, είναι ανάγκη σεις από το ένα μέρος να συγκεντρώσετε όλη σας την προσοχή σ' αυτά που εγώ αναπτύσσω, κι' εγώ από το άλλο να προσπαθήσω να τελειώσω την ανάπτυξη του θέματος αυτού με κάθε δυνατή συντομία.
20. Εκείνοι λοιπόν που είχαν τη διοίκηση της πολιτείας κατά την παλαιότερη εποχή, εγκατέστησαν πολίτευμα που δεν είχε μόνον όνομα προσφιλέστατο σ' όλους και γλυκύτατο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έδινε την εντύπωση αυτή στους πολιτευομένους και δεν προετοίμαζε τους πολίτας ώστε να θεωρούν την ακολασία δημοκρατία, την παρανομία ελευθερία, την αθυροστομία ισότητα δικαιωμάτων, ούτε τέλος την εξουσία να κάνουν όλα αυτά ευδαιμονία, αλλά πολίτευμα που παρέδιδε στο μίσος και στην τιμωρία τους ανθρώπους αυτού του είδους και που κατώρθωσε με τον τρόπο αυτό να κάμη όλους τους πολίτας καλύτερους και φρονιμώτερους.
21. Εξαιρετική μάλιστα συμβολή για την καλή διοίκηση της πολιτείας παρείχε το γεγονός ότι, επειδή υπάρχει η δοξασία ότι υπάρχουν δύο είδη ισότητος και ότι η μία απονέμει σ' όλους τα ίδια δικαιώματα και η άλλη ό,τι πρέπει στον καθένα, δεν αγνοούσαν τη χρησιμώτερη, αλλ' εκείνην που έδινε τα ίδια δικαιώματα και στους ηθικούς ανθρώπους και στους πονηρούς, την απεδοκίμαζαν, γιατί την εθεωρούσαν άδικη,
22. ενώ εκείνην που παρείχε δικαιώματα ανάλογα με την αξία του καθενός και ετιμωρούσε πάλι αναλόγως των περιστάσεων, την προτιμούσαν και σύμφωνα μ' αυτήν ερρύθμιζαν τη διοίκηση της πολιτείας, και δεν εξέλεγαν τους άρχοντας απ' όλους τους πολίτας ανεξαιρέτως, αλλά για κάθε αξίωμα προέκριναν τον καλύτερο και τον ικανώτερο, γιατί ενόμιζαν ότι και οι άλλοι πολίται θα είναι όμοιοι μ' εκείνους που αναλαμβάνουν υπεύθυνα τη διοίκηση των πολιτικών πραγμάτων.
Πηγή: http://www.greek-language.gr

Ιδού το βιβλίο σε πιντιεφ: 03_3_Isokrates_Aeropagitikos.pdf σελίδα 337, σε άλλη απόδοση απο την παραπάνω.)

(Σημείωσεις όσον αφορά το γνωμικό: Λέγεται, χωρίς να μπόρεσα ποτέ να το διασταυρώσω προσωπικά, πως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, χωρίς να σημειώνεται η χρονιά - πάντως το 2008 στις 13 Δεκεμβρίου ήταν Σάββατο (χαχα) - δημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα Αυγή. Δεν ξέρω αν ισχύει. Πάντως όσο και να αγαπώ την αντιπληροφόρηση, μισώ την παραπληροφόρηση, οπότε απλά σας δίνω ότι δεδομένα έχω στα χέρια μου και τα συμπεράσματα δικά σας.

Επίσης, στο "ορθόδοξο χριστιανικό blog" που έλεγα, άφησα ένα - επίτηδες - ανώνυμο μήνυμα στο σχόλιο ενός -υποθέτω- καλού χριστιανού. "Δεν διαφωνω αγαπητέ. Σίγουρα η δημοκρατία έχει χάσει το νόημα της. Άλλωστε η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Πάντως άμα μπορείτε, καλό θα ήταν να με ενημερώσετε και εμένα πότε και που στο καλό το είπε αυτό ο Ισοκράτης. Δεν το έχω βρεί πουθενά. Το ψάχνω. Πραγματικά, θα ήταν τεράστια χαρά μου αν κάποιος με ενημέρωνε απο πού είναι αυτό το γνωμικό." Έλαγα και να ρώταγα τι σχέση έχει ο Ισοκράτης με την ορθοδοξία αλλα μιας και τα σχόλια του blog περνάνε απο τον έλεγχο του συντάκτη... καταλαβαίνετε. Οι χριστιανοί - όπως και όλα τα δόγματα - θα σου επιτρέψουν να μιλήσεις μόνο αν συμφωνείς μαζί τους. Λέτε να πάρω ποτέ απάντηση; )

Το συγγεκριμμένο γνωμικό επίσης θεωρείται πως μεταφέρθηκε απο τον Παναθηναικό του ιδίου: 



Νεοελληνική απόδοση:


Εγκατέστησαν δηλαδή το είδος εκείνο της δημοκρατίας, όχι αυτό που δεν έχει καθωρισμένη πολιτική, και που θεωρεί ότι η ακολασία είναι ελευθερία, και το δικαίωμα να κάνη ό,τι θέλει ο καθένας, ευτυχία, παρά το πολίτευμα εκείνο που αυτά τα πράγματα τα κατακρίνει, και όπου κυβερνούν οι άριστοι· τον τύπο αυτόν του πολιτεύματος που είναι χρησιμώτατος, οι πολλοί τον συγκαταλέγουν εις τα πολιτεύματα που έχουν βάσιν την περιουσία, όχι από αμάθεια, πως δεν το ξέρουν, παρά διότι ποτέ ως τώρα αυτοί δεν ενδιαφέρθηκαν για παρόμοια ζητήματα.
Πηγή: http://www.greek-language.gr

Πάντως νομίζω οτι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα όσον αφορά τον Ισοκράτη. Δεν είπε τίποτα σχετικά με την αναρχία, τουλάχιστον όχι στο συγκεκριμένο γνωμικό που επίσης δεν είπε ποτέ.



 

Για να την σπάσω σε κάποιους ονόματαδενλέμευπολήψειςδενθίγουμε παραθέτω και την original παράγραφο 50 του Πανηγυρικού, μιας και είχε παίξει μια τρολιά σχετικά με αυτήν:
"Τοσούτον δ' απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ' οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας* καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας".

Μτφρ: "Σε τόσο μεγάλο βαθμό η πόλη μας έχει ξεπεράσει τους άλλους ανθρώπους στο πνεύμα και το λόγο, ώστε οι μαθητές αυτής έχουν γίνει δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων έφτασε να δηλώνει όχι το γένος, αλλά τη διανόηση, τόσο που να καλούνται Έλληνες μάλλον αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία, παρά αυτοί που έχουν (απλώς) κοινή καταγωγή".
 
*"Έλληνας"(αιτ.) είναι το ορθό και όχι "Έλληνες" που εσφαλμένα αναγράφεται σε όλες τις ιστοσελίδες που είδα.
Είναι προφανές ότι ο Ισοκράτης μιλάει για την πόλη του, την Αθηναϊκή πολιτεία και όχι για το Ελληνικό έθνος. Θεωρώ επίσης σαφές ότι πρόθεσή του είναι να δείξει ότι αυτοί που δικαιούνται να χαρακτηρίζονται περισσότερο από κάθε άλλο Έλληνες είναι οι Αθηναίοι. Και ούτε λίγο ούτε πολύ, ταυτίζει την ελληνικότητα με την αθηναϊκή (αττική) παιδεία. Να το πω ακόμα πιο απλά: Οι έχοντες αττική παιδεία είναι οι κατεξοχήν Έλληνες για τον Ισοκράτη.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αντίο Aaron Swartz

Αν και μάλλον το όνομα του δεν είναι και τόσο γνωστό στους περισσότερους, η δουλειά του Aaron Swartz μας συντροφεύει καθημερινά στο Internet.

Βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013. Όχι από φυσικά αίτια – δύσκολο, αφού ήταν μόλις 26 ετών – ούτε από το χέρι κάποιου συνανθρώπου του. Απλά, αυτοκτόνησε. Ίσως διότι είχε κουραστεί εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης – για κάτι που, όντως, έφταιγε, μα που είχε αφορμή την περιέργεια και την ελεύθερη ιδεολογία του. Ίσως γιατί ένιωθε κάποιο κενό, έχοντας ήδη καταφέρει τόσα πράγματα σε τόσο μικρή ηλικία. Ποτέ δεν θα μάθουμε.


Ο… ποιος;

Ο Aaron ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του πρότυπου RSS, που σήμερα αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εκατομμύρια sites και τους αναγνώστες τους, την τεχνολογία που μεταφέρει τους τίτλους και τις συνόψεις των άρθρων ενός site/blog στα προγράμματα ή τις υπηρεσίες του είδους που χρησιμοποιούν οι χρήστες για εύκολη ενημέρωση – σαν τον Google Reader ή το Microsoft Outlook. Αυτό που κρύβεται πίσω από το πληκτράκι RSS του site όπου βρίσκεστε τώρα – και αυτού όπου βρισκόσασταν πριν, και αυτού που θα επισκεφθείτε αργότερα.

Θέλοντας να επεκτείνει την υιοθέτηση του RSS, όταν έμαθε πως ο Lawrence Lessig οργάνωνε την Creative Commons. Αντί να τον πείσει, απλά, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία RSS, βρέθηκε να συμμετέχει και ο ίδιος στην ομάδα, όντας πιστός στην… χακεροϊδεολογία της ελευθερίας. Και, από εκεί, βρέθηκε να συμμετέχει στην εδραίωση των standards που προσδιορίζουν το ίδιο το web, μέσω του οργανισμού W3C.

Αυτά ήταν, απλά, η αρχή. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ένα άλλο project του, που ίδρυσε μαζί με άλλα δυο άτομα. Ακούει στο ονοματάκι Reddit, και ίσως το έχετε ακούσει. Οι προγραμματιστές, οι web developers και οι πιο… ψαγμένοι χρήστες ίσως έχουν ακούσει το ονοματάκι markup – ένας τρόπος να γράφεις κείμενο, ορίζοντας με απλά σημεία στίξης την ίδια την εμφάνιση του. Για παράδειγμα, μια λέξη με δυο αστερίσκους στα άκρα αποκτά *έμφαση*, Απλό ως ιδέα, βασικό όπλο χιλιάδων sites πια, που τη χρησιμοποιούν ως έναν εύκολο τρόπο να επιτρέπουν στους χρήστες τους να μορφοποιούν εύκολα και γρήγορα τα σχόλια τους δίχως να (χρειάζεται να) έχουν πρόσβαση σε πιο μπλεγμένα εργαλεία. Και με την ευκαιρία αυτού, έγραψε και το αναντικατάστατο προγραμματάκι html2text, που παίρνει κώδικα HTML και τον μετατρέπει σε απλό-κείμενο-με-μορφοποίηση-markup, για εύκολη διαχείριση και ανάγνωση.

Ανήσυχο πνεύμα

Aaron Swartz 003Όταν μια ομάδα στην οποία εργαζόταν εξαγοράστηκε από τον ίδιο οργανισμό που μας δίνει ονόματα όπως τα Elle και Wired (ναι, τα γνωστά περιοδικά/sites), ο ίδιος άρχισε να… δημιουργεί προβλήματα στο χώρο εργασίας του – όχι σημαντικά, αλλά τα τυπικά δείγματα του ανθρώπου που δεν αποδέχεται τη λεγόμενη κουλτούρα-του-γραφείου. Δεν ακολουθούσε το ωράριο της εργασίας του, φρόντιζε να οργανώνει ανεπίσημα meetings που, θεωρητικά, παρεμπόδιζαν την εργασία του κλπ. Ο άνθρωπος που, κατά τα άλλα, αναγνωρίζεται πια ως διάνοια από άλλους προγραμματιστές – και γενικότερα εργαζόμενους στο χώρο του Internet και της τεχνολογίας, δεν ήταν… αρκετός για τη σύγχρονη εργασιακή νοοτροπία. Άσχετα αν είχε καταφέρει σε… κλάσμα της ηλικίας των γραφειοκρατικά ανώτερων του περισσότερα από όσα οι ίδιοι θα ονειρεύονταν ποτέ. Άσχετα αν η δουλειά του είχε επηρεάσει όλο τον πλανήτη – προς το καλύτερο – και φαινόταν πως βρισκόταν μονάχα στην αρχή. Τι σημασία έχει αν είσαι ο… Einstein, αν δεν μπορείς να δουλέψεις ένα κανονικό, πλήρες οχτάωρο, με το κεφάλι σκυμμένο επάνω από τα projects που σου ορίζουν άλλοι;

Ody's thoughts (το άτομο απο το οποίο έκλ απαλλωτρίωσα το άρθρο)


Φυσικά, ό,τι και να πω για το ότι ο κόσμος θα έπρεπε να αλλάξει, να πάρει ένα μάθημα από αυτή την κατάσταση, δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι το πρόβλημα δεν είναι νοοτροπίας ή ιδεολογίας, μα απλά ηλιθιότητας και εγωισμού. Και δυστυχώς, δεν μπορείς να απαιτήσεις όλοι όσοι έχουν διευθυντικές/ελεγκτικές θέσεις να αποκτήσουν, ξαφνικά, με ένα μαγικό χαπάκι, και… αυξημένο δείκτη ευφυίας για να μπορούν να σε καταλάβουν. Η περίπτωση του Aaron αποτελεί επιπλέον μια τρανή απόδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που είναι οργανωμένος ο σύγχρονος τρόπος εργασίας. Αφού ο Aaron μπορούσε σε πέντε λεπτά να κάνει όσα πολλοί-πολλοί άλλοι μέσα σε οκτώ ώρες (και που άλλοι ούτε καν ονειρεύονταν να κάνουν), δεν είναι παντελώς και ολοκληρωτικά… ηλίθιο να απαιτείς να κάνει το οκταωράκι του όπως όλοι οι άλλοι; Πότε έχεις να κερδίσεις περισσότερα, όταν αποδεχθείς πως ένας πανέξυπνος άνθρωπος μπορεί να σου προσφέρει μισή ώρα εργασίας κάθε μέρα, σπρώχνοντας την επιχείριση σου στο μέλλον, ή όταν τον διώξεις, χάνοντας όσα είχε να σου προσφέρει, επειδή δεν εργαζόταν το οκταωράκι που σε έχουν πείσει πως απαιτείται για να μείνει η επιχείριση σου στο παρόν; Δεν μιλάμε θεωρητικά εδώ, αλλά πρακτικά, με απτή απόδειξη την περίπτωση του αδικοχαμένου Aaron.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν ήταν τα μόνα με τα οποία βρέθηκε… μπλεγμένος, αλλά σίγουρα είναι ενδεικτικά του για τι άνθρωπο μιλάμε. Θυμίζουμε: μας άφησε μόλις στα εικοσιέξι του χρόνια.

Ο ακτιβισμός

Όπως είπαμε, όμως, ο Aaron είχε και τη… χακεράδικη ιδεολογία. Ήταν ακτιβιστής. Ήταν οπαδός της ελευθερίας του λόγου και της γνώσης. Της ισοτιμίας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε ηλικία. Και αυτό προφανώς αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία που τον οδήγησε να… κρύψει ένα laptop στα έγκατα του MIT, από το οποίο και τράβηξε εκατομμύρια δικαστικών εγγράφων, από την κυβερνητική βάση δεδομένων της Αμερικής, Pacer, όταν αυτή βρισκόταν σε μια δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας έξι εβδομάδων. Στη συνέχεια, τα προώθησε σε τρίτους, για ελεύθερη ανάρτηση στο web. Το σκεπτικό του πως, προφανώς, ο κόσμος θα έπρεπε να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσα τον αφορούν. Μόνο που δεν… κάθισε καλά στην κυβέρνηση της Αμερικής, και έτσι βρέθηκε στο στόχαστρο του νόμου. Του νόμου, που προστατεύει το κράτος και τις επιχειρήσεις, και όχι τον απλό κόσμο – στον οποίο εντασσόταν ο ίδιος, για τον οποίο πάλευε,

Και τώρα, είναι νεκρός. Σχόλια σχετικά με το ότι έπασχε από κατάθλιψη προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κίνηση του – αλλά, μεταξύ μας, ποιος δεν θα… έπασχε από κατάθλιψη όταν είχε κάνει όσα και εκείνος, και η επίσημη αναγνώριση ήταν πάντα μια αίσθηση πως δεν ταίριαζε και τόσο καλά ανάμεσα στους υπόλοιπους, στους εγωιστές και στα πρόβατα, σε όσους θέλουν εξουσία χωρίς να την αξίζουν ή σε όσους αποδέχονται την εξουσία των πρώτων δίχως να την αμφισβητούν;

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Google είχε επιχειρήσει να τον εντάξει στις κάστες της, πάλι και πάλι (και πάλι). Ο ίδιος είχε αρνηθεί. Ήταν μπλεγμένος με πιο ενδιαφέροντα projects, είχε καλύτερα πράγματα να κάνει. Όταν, αργότερα, σκέφτηκε σοβαρά την πιθανότητα, και επικοινώνησε με γνωστούς του που εργάζονταν στο… μεγαθήριο, η Google είχε ήδη μπει στο χρηματιστήριο και η νοοτροπία της είχε, ως ένα σημείο, μεταλλαχτεί. Από μια παρέα τεχνολογικών πρωτοπόρων είχε μετατραπεί στην εταιρεία που όλοι γνωρίζουμε πως προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογικές τάσεις του μέλλοντος. Οι δουλειές των γνωστών του, σε αυτή, δεν του φαίνονταν, πια, ενδιαφέρουσες. Δεν θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου να κάνει αυτά τα πράγματα, καθημερινά, από τις 9 ως τις 5, είχε πει.

Και έτσι, μας άφησε. Πλουσιότερους, χάρη στον… μαγικό του κώδικα και τα projects όπου είχε εμπλακεί, αλλά σίγουρα πολύ-πολύ φτωχότερους, αφού δεν θα ξαναδούμε, πια, τίποτα απο αυτόν.

Αντίο Aaron.

Info

Αν θέλετε μια καλύτερη εικόνα για το ποιος ήταν ο Aaron Swartz, απλά δείτε τα κείμενα που ακολούθησαν την είδηση του θανάτου του. Ενδεικτικά παραθέτουμε αναρτήσεις από Wired, Unhandled Exception, Electronic Frontier Foundation, New York Times, Ars Technica. Αξίζει να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στο Google Blogoscoped, το blog του ίδιου του Lawrence Lessig και τη σχετική ανάρτηση της Quinn Norton. Στο δε petitions.whitehouse.gov, έχει ήδη αναρτηθεί αίτηση με 1.744 υπογραφές (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) για “μετά θάνατον συγχώρεση του” από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση, για να ακυρωθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Οι ίδιες κατηγορίες που, πιθανότατα, τον οδήγησαν στο θάνατο του – αφού και μόνο τα νομικά έξοδα για να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει θα ανέρχονταν στα $1,5 εκατομμύρια, με 30-35 χρονάκια φυλακής να ακολουθούν. Και αυτό επειδή ήθελε να έχει πρόσβαση ο κόσμος σε έγγραφα που τον αφορούσαν. Χρειάζονται άλλες 23.256 υπογραφές. Λες και, αν συγκεντρωθούν… Θα αλλάξει κάτι… Θα επιστρέψει…

Πηγή:http://unregistered.gr/

Για όσους αντέξατε το διάβασμα, ιδού και ένα βίντεο του ιδίου για το πως σταμάτησε, μαζί με άλλους, το SOPA (Stop online piracy act)


 

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τι θα πει χάκερ

Ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στους χάκερ καιρό τώρα και δεν ήξερα απο πού να αρχίσω. Οπότε έψαξα λιγάκι στο ίντερνετ και ιδού:



Επειδή η λέξη "ΧΑΚΕΡ" -στην Ελλάδα κυρίως αλλά όχι μόνο- είναι εντελώς παρεξηγημένη, και παραπέμπει στον πιτσιρικά που κατέβασε ένα IP attack tool ή βρήκε κάποιο script που τρέχει στη σελίδα σου, επικολλώ τους "11 νόμους του χάκερ" που πρωτοδημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα στο φανζιν "Χάκερ" τουλάχιστο όπως πρωτοτυπώθηκε αυτός ο όρος κι όχι πως διαμορφώθηκε στις αμερικάνικες ταινίες.
 Αφού τον διαβάσετε ίσως ανακαλύψετε πως είστε κι εσείς χάκερ και δεν το γνωρίζατε. Ξεκινάμε από τον μηδενικό νόμο (0) και καταλήγουμε στον νόμο ένα-μηδέν (10). Ακολουθεί επεξήγηση.
(Όπως λέει και ένα ιντερνετικό αστείο, υπάρχουν 10 κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν.)


0 Φτιάχνω,άρα υπάρχω
1 ο κόσμος μας είναι γεμάτος απο συναρπαστικά προβλήματα που περιμένουν λύση
2  Η λύση ενός συναρπαστικού προβλήματος είναι πιο μεθυστική απο την εξουσία,το σεξ ή το φαγητό
3 Οι μεγάλες ιδέες ανήκουν σε αυτούς που τις υλοποίησαν
4 Όλα μπορούν πάντα να γίνουν καλύτερα,απλούστερα,φτηνότερα
5 Περιουσία και κοινωνική αναγνώριση είναι θλιβερά υποκατάστατα της αναγνώρισης απο τον εαυτό μας ή το συνάφι μας
6 Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δεύτερη φορά
7 Η βαρεμάρα και η χαμαλοδουλειά οδηγούν στη μετριότητα,η ελευθερία και ο ενθουσιασμός στη δημιουργία
8 Το περισπούδαστο ύφος δεν υποκαθιστά την ικανότητα
9 Είναι μεγάλη δύναμη να λύσεις ένα πρόβλημα μόνος σου,αλλά ακόμη μεγαλύτερη να συνεργαστείς με άλλους του συναφιού σου για να λυθεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα
10 Η δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους

0. ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Φτιάχνω με την έννοια του κατασκευάζω, δημιουργώ, εφευρίσκω, επινοώ. Υπάρχω, με την έννοια του, αν δεν φτιάχνω, δεν έχει νόημα η ζωή μου. Όσοι το έχετε νιώσει καταλαβαίνετε. Διαφορετικά, μην μπείτε στον κόπο. Μπορείτε να δείτε τηλεόραση. Όσοι νεότεροι το νιώθετε, αλλά κάποιοι προσπαθούν να σας σιδερώσουν στα καλούπια μιας αδιάφορης ύπαρξης αντισταθείτε και ψάξτε γρήγορα να βρείτε άλλους σαν κι εσάς. Καλύτερο μέρος για ψάξιμο; Το Ίντερνετ.

Τι φτιάχνω; Ο όρος χάκερ ξεκίνησε από τους υπολογιστές και τους προγραμματιστές, αλλά πλέον αναγνωρίζουμε ότι χάκερ με την ευρεία έννοια υπάρχουν σε κάθε προχωρημένο χώρο σκέψης και δημιουργίας, στην επιστήμη και στη τέχνη, σε όλο τον κόσμο και ίσως και πέρα απ' αυτόν. Χάκερ είναι ο πιτσιρικάς που έχει αλλάξει τα μούτρα των Windows στο PC του, χάκερ είναι και ο πενηντάρης που φτιάχνει αλλόκοτες εικόνες στο Photoshop, χάκερ είναι και ο Άγγελος που έφαγε 2 βδομάδες να διορθώσει τα μπαγκάκια στους καινούριους router της Cisco και μετά ποστάρισε τη λύση στα forum, χάκερ ήταν κι ο παππούς μου που έχτισε μόνος του το σπίτι του επινοώντας χιλιάδες πατέντες.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τώρα όλα αυτά με τους χάκερ που παρουσιάζουν τα κανάλια και οι εφημερίδες ως δόλιους και καταστροφείς;  Καμία. Για τους πραγματικούς χάκερ αυτοί που κάνουν κόλπα για να χαλάσουν και όχι να φτιάξουν είναι οι κράκερ-συνήθως αρσενικοί έφηβοι που δεν ξέρουν και πολλά πράγματα και θεωρούν μαγκιά να κάνουν διάφορες παραβιάσεις. Για τους χάκερ οι κράκερ είναι ψιλοάσχετοι, τεμπέληδες, ανεύθυνοι και μάλλον χαζούληδες. Τι σχέση έχουν οι πιτσιρικάδες που ξεχαρβαλώνουν το συναγερμό ενός αυτοκινήτου και το κλέβουν με τους μηχανικούς που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αυτοκίνητα;

1. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΛΥΣΗ.

Σου έχει τύχει να σε απορροφά το πρόβλημα τόσο που δεν υπάρχει ανάγκη για ύπνο, διασκέδαση, παρέες ή φαΐ; Το μόνο που σε νοιάζει είναι η λύση του προβλήματος. Γιατί; Θα κερδίσεις λεφτά η αναγνώριση;

Αν βέβαια έχεις δει τα φαινόμενα στον γιο σου ή στον πατέρα σου, στο φίλο ή στον εχθρό σου, και απλώς τα έχεις χλευάσει, ξανασκέψου το και δείξε λίγο σεβασμό. Έτσι χλεύαζαν τον Γαλιλαίο οι ανόητοι επειδή μελετούσε τα άστρα. Έτσι χλεύαζαν τους χάκερ που έστησαν το Ίντερνετ οι κουστουμάτοι, μέχρι που το Ίντερνετ τους κατάπιε όλους.

2.Η ΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΘΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Η ΤΟ ΣΕΞ.

Σε πρώτη μετάφραση ο νόμος αυτός σημαίνει ότι οι χακερ είναι δούλοι, νηστικοί και δεν διασκεδάζουν ποτέ. Ωστόσο, ο χάκερ δεν αρνείται τίποτε απ'την ζωή. Απλώς γι' αυτόν οι άλλοι αρνιούνται τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής, τη λύση ενός προβλήματος που αξίζει.

3.ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ.

Όλες οι δημιουργίες ξεκινούν από ένα όραμα, μια φαντασία. Ωστόσο για κάθε 1000 που ονειρεύονται υπάρχει ένας που τελικά υλοποιεί το όνειρο του. Αυτός ο ένας είναι ο χάκερ. Αυτός που στρώνεται και κάνει τα πράγματα να δουλεύουν. Απ' τους άλλους 999 οι περισσότεροι απλώς δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό επαγγελματιών ονειροπαρμένων που απλώς τα έχουν πει όλα πρώτοι μόνο που δεν έχουν υλοποίησε τίποτα επειδή είτε είναι ανίκανοι είτε τεμπέληδες είτε και τα δύο. Όταν ο χάκερ ακούει κάποιους να λένε ότι αυτοί είχαν πει πρώτα ότι έτσι πρέπει να γίνει απλώς γελά και λέει μέσα του: Το είχες πει εσύ και άλλοι χίλιοι αλλά ποιος το έκανε;

Ο Jeff Bezos του Amazon είπε το καλύτερο στην εποχή της τρέλας του Ίντερνετ: <<Οι σπουδαίες ιδέες είναι τζάμπα. Η υλοποίηση τους είναι το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο>>.

4.ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑ, ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ.

Βλέπεις κάτι που δουλεύει και σ' αρέσει. Το ψάχνεις. Σε λίγο αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα το κάνεις να δουλέψει καλύτερα. Είναι βέβαιο, λοιπόν ότι έχεις αυτό που χρειάζεται για να γίνεις πραγματικός χάκερ. Και δεν είναι ανάγκη να είναι μηχάνημα ή λογισμικό. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, για παράδειγμα, ένα βιβλίο. Όπως είχε πει ο Gauss όποιος αντιγράφει ένα βιβλίο είναι κλέφτης, όποιος αντιγράφει δυο κάνει δοκίμιο, όποιος αντιγράφει τρία είναι συγγραφέας και όποιος αντιγράφει τέσσερα είναι μεγαλοφυΐα. Τελικά, μπορεί και ο Gauss να ήταν χάκερ, γιατί ήξερε τι σπουδαίο πράγμα είναι να πάρεις τις γνώσεις που υπάρχουν και πάνω σ' αυτές να φτιάξεις μια νέα, καλύτερη γνώση.

Όλη η εξέλιξη του προγραμματισμού των τελευταίων δεκαετιών στηρίζεται σε αυτή την απλή αποδοχή ότι πάντα υπάρχει καλύτερος τρόπος. Τα σημερινά εργαλεία λογισμικού μπορούν να φέρνουν άνετα εις πέρας διαδικασίες που παλιά χρειαζόταν χιλιάδες γραμμές κώδικα και έτρωγαν αδηφάγα τους πόρους των μηχανών. Στη αντίπερα όχθη, όλοι εκείνοι που φτιάχνουν πρόσθετα εργαλεία για τα λογισμικά τα λεγόμενα Add-ons / Plug-ins ξεκινούν από την ιδέα ότι μπορούν να βελτιώσουν το υπάρχον. Σε μια πιο γενική θεώρηση αυτό δεν κάνει και η φύση με την μηχανή του Δαρβίνου;

5.ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΜΑΣ.

Αν ξέρετε λίγα πράγματα για τους κώδικες τιμής των πολεμικών τεχνών ή των ταγμάτων ιπποτών, θα καταλάβετε ότι ένας χάκερ πάντα κρίνει τον εαυτό του και υπάρχει μέσα στο πλαίσιο των άλλων χάκερ. Ο πραγματικός χάκερ χλευάζει αυτούς που πουλήθηκαν για τα χρήματα και τη κοινωνική εξέλιξη. Δεν αρνείται την αξία του χρήματος ή της αναγνώρισης, αλλά δεν δέχεται να προδώσει τις αρχές του για να τα πετύχει.

Στα πρώτα χρόνια των υπολογιστών, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι χάκερ ήταν μικρές ομάδες που δούλευαν τις μηχανές της εποχής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Λίγο αργότερα άρχισε η δικτύωση με τα πρώτα πειράματα του Arpanet που οδήγησε στο Ίντερνετ. Σήμερα η κοινότητα των χάκερ είναι τεράστια και καλύπτει κάθε γωνιά του πλανήτη με συνδετικό ιστό τις διάφορες κοινότητες του Ιντερνετ και βασικό έργο την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα Σε αυτές τις κοινότητες η αναγνώριση είναι δύσκολο πράγμα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο αυτή μετράει.

Η άλλη γνώμη που μετράει είναι βέβαια του εαυτού μας. Ο χάκερ δεν υπάρχει χωρίς αυτοεκτίμηση γιατί ξέρει ότι μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς αλλά όχι τον εαυτό σου. Μέσα του θέλει να ξέρει ότι μετράει, όπως μετράνε οι άλλοι χάκερ που σέβεται.

6.ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.

Η βασική αρχή στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία του ανοιχτού λογισμικού πηγάζει από μια βαθιά φιλοσοφική θεώρηση και κοινωνική ευαισθησία. Η λογική είναι απλή: Οι προικισμένοι εγκέφαλοι της ανθρωπότητας είναι πολύτιμοι, γιατί λοιπόν να τους σπαταλάμε σε προσπάθειες ανακατασκευής των ίδιων πραγμάτων; Αν κάποιος έφτιαξε μια σπουδαία ρουτίνα αντισπάμ για παράδειγμα, γιατί πρέπει να παιδευτούν και άλλοι ικανοί άνθρωποι για να την φτιάξουν για τις δικές τους ανάγκες; Δεν θα ήταν καλύτερο για την ανθρωπότητα αυτός που την έφτιαξε να την δώσει σε όλους και οι άλλοι να ξοδέψουν το χρόνο τους φτιάχνοντας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, το οποίο επίσης θα μοιραστούν με άλλους;

Πέρα από την κοινωνική αξία του νόμου υπάρχει και η προσωπική. Ένας πραγματικός χάκερ δεν καταδέχεται να ξαναλύσει ένα πρόβλημα που έχει λυθεί. Ακόμα και αν τον εξαναγκάσει ο οργανισμός για τον οποίο δουλεύει να το κάνει, θα προσπαθήσει να το κάνει καλύτερο να το βελτιώσει.

7.Η ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ, Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Αυτό που λέει ο συγκεκριμένος νόμος είναι ότι ο χάκερ ξέρει ότι η μονοτονία και η βαρεμάρα έχουν το κόστος τους και αυτό μπορεί να είναι να <<καεί>> ο εγκέφαλος του. Πράγματι, συχνά αν το μυαλό μας σταματήσει να δουλεύει, χάνει την σπιρτάδα του ενώ αν αποκοπούμε από την εξέλιξη των πραγμάτων φθίνουν οι ικανότητες μας.

Αντίθετα αν μας δοθεί η ελευθερία και αναπτυχθεί ενθουσιασμός για ένα έργο, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία. Ο χάκερ αναγνωρίζει την αξία της πειθαρχίας σε κανόνες προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο, αλλά ζητά την ελευθερία να σκεφτεί ανατρεπτικά, να προτείνει τον ανορθόδοξο, να πείσει ή να πειστεί για να το απορρίψει.

8. ΤΟ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟ ΥΦΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

Ο χάκερ σιχαίνεται τους <<δήθεν>> περισσότερο και από τους κράκερ. Αυτοί οι οποίοι κρύβουν την μετριότητα τους με ύφος εφτά καρδιναλίων είναι πολύ ενοχλητικοί ιδίως άμα είναι προϊστάμενοι σου και δεν μπορείς να τους ρίξεις <<φάπα>>. Οι χάκερ συχνά υποχρεώνονται να ζήσουν με τους <<δήθεν>>. Όχι όμως για πολύ. Όταν φτάσουν να κινδυνεύει να καεί ο εγκέφαλος τους, σηκώνονται και φεύγουν, και ας μην έχουν βρει που να πάνε.

9. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑΦΙΟΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Η ιδέα του χάκερ είναι συνυφασμένη με την κοινότητα των χάκερ. Πολύ απλά, σήμερα , κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από ένα και μόνο μυαλό. Η απάντηση είναι τα πολλά δικτυωμένα μυαλά που συνεργάζονται, είτε με χαλαρά μοντέλα όπως στο ανοιχτό λογισμικό, είτε ιεραρχικά, όπως στις μεγάλες εταιρίες. Ο χάκερ το ξέρει αυτό, αλλά δεν συνεργάζεται μόνο από ανάγκη, γιατί νιώθει ότι υπάρχει ένας αόρατος δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι ικανοί, ευφυείς, ηθικοί και εργατικοί και απολαμβάνουν να συνεργάζονται με άλλους σαν κι αυτούς.

10.Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ.

Για τον πραγματικό χάκερ η χρήση των ικανοτήτων σου για εξαπάτηση και καταστροφή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη μετριότητας και αδυναμίας. Αν ήσουν ικανότερος, δεν θα χάλαγες πράγματα, θα έφτιαχνες. Γιατί η ικανοποίηση της δημιουργίας είναι πολύ πιο βαθιά από την αίσθηση της καταστροφής. Αν είχες περισσότερη δύναμη, θα είχες αυτό που θέλεις χωρίς να χρειαστεί να εξαπατήσεις. Πολύ απλά, το να είσαι κράκερ σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος να γίνεις χάκερ.


Κύρια πηγή του άρθρου: http://www.phpbbserver.com/emeis/viewtopic.php?p=55709&sid=3658d0ace6d44558ea7140eb7a7c62cd&mforum=emeis αν και ουσιαστικά τα δικαιώματα υποθέτω ότι ανήκουν στο περιοδικό RAM το οποίο και έβγαλε το συγκεκριμένο εντυπάκι. Όσοι θα θέλατε να ψάξετε το θέμα λίγο παραπάνω, υποθέτω πως ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια καλή αρχή: http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Tutorials/Tutorials-Hackers-Crackers.html